Kávový nácek? Ne, jenom vím, jak se věci mají

15. února 2014 v 11:02 | Bonnie Galactic |  recepty
Tak schválně, kolik z vás ví, co je to piccolo, co ristretto, espresso, macchiato, mochachino, latte, doppio? Všichni je pijeme (až na zapřísáhlé čajíčkáře) a to hned z několika důvodů:
  1. Káva s přáteli - "Zajedeme na kafe?" už se stalo takovým slovním spojením, že si kafe nakonec třeba vůbec nedáte. (Co pijí? Latte, espresso)
  2. Káva abych přežil - Ranní káva, školní káva, káva po příchodu do práce - Probouzeč. Na někoho má ale opačný účinek a kafe si dá, aby se mu dobře usínalo. (Co pijí? Rozpustné, ale většinou "Turka")
  3. Káva, protože mi chutná - A konečně jsme zde, kde jsme chtěli být. Piju kávu, protože mi chutná, protože si jí umím užít a vážím si jí jako nápoje, jako plodu země. Káva je vlastně ovoce, na to nezapomínejte. (Co pijí? Všechny druhy opravdové kávy.)

Jak jsem již naznačila, káva bývá součástí našeho každodenního života snad ve všech věkových kategoriích. Je zvláštní, jak jsou lidé negramotní, co se týče věcí, které denodenně používáme, jíme, pijeme. Začnu tím, proč je špatné rozpustné kafe, pak turek a pak se dostanu ke kávě jako takové, té lahodné, co nemusíte přebíjet cukrem a mlékem.

Rozpustná káva
(Instantní káva) Přemýšleli jste někdy nad tím, co to vlastně je? Abych to řekla narovinu, je to podruhý vylouhovaný kafe. Hřišťák. Instatní kávu poprvé představil chemik Satori Kato. Proces je vlastně teoreticky hodně jednoduchý, prakticky už ne, ale co tu budu povídat o sublimaci a vakuu. Představte si, že vezmete zrnkovou kávu a uděláte s z ní káfe, třeba espresso. To kafe pak nějakým hrozně rychlým způsobem vysušíte až na prach - voalá, instatní káva.

"A výsledek je stejný, jako u každého pokrmu či nápoje, který vám vystydne a pak ho dáte ohřát - mnoho důležitých aromatických a chuťových látek vyprchá těkáním, některé změní svou chemickou strukturu." - piccoloneexistuje.cz

Pro představu doporučuji video z pořadu Černé ovce (odkaz se otevře v novém okně).



Turek
Pije ho především většina starších občanů a co jsem tak vypozorovala tak jde vesměs o "nižší třídu" lidí, většinou ti, co jim nevadí co konzumují, hlavně že to stojí málo, nebo jsou na to po těch létech zvyklí a tak ho pijí neustále. Vlastně vůbec nevadí, že turek nemá s kafem společnýho skoro nic, protože si ho většinou děláme doma z kávy která se namlela před mnoha měsíci (zde uvedu jedno pravidlo životnosti kávy: 15 měsíců zelená nepražená káva, 15 dnů pražená káva, 15 minut mletá káva a 15 sekund připravené espesso) což znamená, že už v tuto chvíli je vše absolutně špatně. Ale když tento bod přejdeme, tak turek se většinou zalévá horkou vodou při 100° (mnoho lidí mi dokonce doporučovalo vařit vodu na turka na plotně protože musí mít víc než 100°, aby se doopravdy povedl) nehledě na to, že veškerý obsah se louhuje po celou dobu pití kávy (káva by se měla louhovat maximálně 4 minuty) a tento logr se nám pak dostává do žaludku, kde jej úspěšně obaluje, jako cholesterol naše žíly.

"Občas se i objeví nějaký ten článek na webu nebo návod na sáčku, který popisuje, jak zaručeně správně turka připravovat. Dvojité zalévání, kroužení proudem, ponechat lžičku v hrnečku, to všechno jsou podobně hraběcí rady, jako kdyby k opravě náramkových hodinek místo kladiva doporučil odborník sbíječku." - piccoloneexistuje.cz

Náš českej Turek je takovej fenomén, protože pravá turecká káva vypadá o mnoho jinak, připravuje se v džezvě, je to nádherná práce a používá se nejjemněji namletá káva. Přípravu najdete v článku o Džezvě opět na webu piccoloneexistuje.cz (odkaz se opět otevře v novém okně).

Expreso
Ne dobře, teď trochu sranda. To co vidíte na obrázku vpravo, je EXPRESO. Ani nejde o kávu ale je to prý čaj. No. Ochutnala jsem to jednou a popravdě jsem dost zezelenala. Tímto názvem titulují espresso většinou důchodkyně. A opět lidé, kteří se nechtějí ničemu novému naučit a nebo si je nikdy nikdo nedovolil opravit. V kavárně to bylo na denním pořádku.

Piccolo, "Presso", Espresso, Ristretto, Doppio
Řekněme si upřímně, piccolo sice znamená malý, ale není to název pro tu malinkatou kávu, kterou máte sotva na jedno loknutí (ono by to tak správně být ani nemělo, protože jak jsem již psala, máte 15 vteřin na to, aby jste po vytvoření nápoje alespoň usrkli pro tu nejlepší chuť - prostě to celý vysrkáte :) ) Správný název pro tuto kávu je Ristretto. Ristretto je vlastně malé espresso, okolo 20ml a cremou navrch. Espresso je veliké zhruba 30ml. Espresso Doppio je potom dvojté espresso a má objem asi 60ml.

"Filosofií tohoto nápoje není rozjímání a hodinové upíjení v kavárně, ale rychlá objednávka a konzumace na dva až tři loky u baru. K posezení s přáteli, meditaci, snídani či svačině se lépe hodí káva filtrovaná." - piccoloneexistuje.cz

"Presso" je taková česká zkrácenina slova Espresso a není to úplně v pořádku, ale je to náš jazyk a vpodstatě si s ním můžeme dělat co chceme. V zahraničí by nám to asi ne vždy prošlo.

French press
Rozhodla jsem se ještě představit svou nejoblíbenější přípravu kávy pro její finanční nenáročnost. Je to káva z frenchpressové konvičky, používá se nejhrubší mletí kávy (rozhodně se nesnažte používat mletí na espresso nebo na džezvu, vyleze vám neskutečnej blivajz, kterýmu se ani instantní kafe nevyrovná) a v žádném případě se nezalývá horkou vodou, ale až okolo 93° a louhuje se maximálně 4 minuty! Nemá smysl se asi rozepisovat o přesné přípravě této kávy, protože internet je velkej a chytrej. Víc než já.

Chemex
Pokud jste někdy sledovali seriál Přátelé, a vím, že určitě ano, možná jste si všimli, z čeho pijí kávu. Ano, já byla tímto objevem velmi překvapená, ale je to právě Chemex. V první a druhé sérii se tam několikrát objeví. Jeho příprava je také zajímavá a není příliš známá, proto jsem se zmínila, ale nemám s ní zkušenosti, takže to nechám na jiných. Internet je vážně velikej....

Konec?
Ne, vážně jsem nevyjmenovala všechno, jen jsem chtěla zase trošku vysvětlit pár věcí společnosti a lidem, kteří v tom plavou. Proto v posledních pár řádcích popíšu skoro nejdůležitější věc a tou jsou rozvíjející se Pražírny kávy po celé republice. Já jsem z jihu, tak za sebe mohu jmenovat Píseckou Fragarii nebo Prachatickou Nebe. V obou se dá i posedět a v té písecké vám kávu připraví zkušený barista a je opravdu neuvěřitelná! Pokud vám mohu doporučit, neostýchejte se poradit se s výběrem kávy, baristé v obou kavárnách dobře ví, jaká čechům chutná a jsou mile překvapení když máte radši kyselou a výraznou Etiopii, než jemnou Indonesii (která je mimochodem výborná na přípravu s mlékem). Moje máma miluje Brazílii, protože není tak drsná. Výběr je jen na vás, a nakonec třeba zjistíte, že vám chutná úplně jiná káva, než jste čekali. Nechte si i poradit s případnou nejlepší přípravou vybrané kávy, nebo jaké mletí nastavit, případně vám ji umelou dle vaší potřeby. Časem si určitě pořídite vlastní mlínek, aby vaše káva byla vždy dokonale čerstvá. Cena za 100g kávy se pohybuje okolo 65Kč a její vůně i chuť je nepřekonatelná. Vždy, když si ji přinesu domů tak několik minut "očichávám" pytlíček s kávou :).

Cenová náročnost pražené kávy
Kdybych měla brát pro mě nejlevnější variantu: Frenchpress s nejlevnější možností kávy, tak konvička stojí od 300Kč do 2000Kč, já mám konvičku z Tescomy za asi 400Kč a jsem spokojená, káva jak jsem psala výše v závislosti na pražírně kolem 65Kč za 100g. Řekněme, že konvičku, pokud o ní budeme pečovat máme navždy a kávy spotřebujeme zhruba 60g na 1 litr vody. Teď si řekněme, jak asi velkou pijeme kávu. Já mám ten 150ml hrnek - 1/3 mléka = 100ml kávy na porci. Což odpovídá cca 6g kávy, já používám zhruba 7-8g (používám 15ml odměrku velikosti lžíce, vejde se do ní cca oněch 7g kávy).
10g kávy mě stojí zhruba 7kč. Káva bez mléka a cukru mě tak výjde na 5kč. Pro ještě lepší požitek doporučuji pořídit si mlínek, který se pohybuje v ceně od 500 do opět zhruba 2000Kč a prosímvás, zapomeňte na ty elektrické s čepelema, káva se vám spálí už při mletí a udělá se vám z ní něco opravdu nedobrého.

Pojďme ještě počítat
Jelikož mám ráda matematiku, tak si ještě spočítáme cenu rozpustné kávy. Nejsem žádnej šílenec, takže i já mám doma rozpustnou kávu, kvůli její rychlosti přípravy, a piju jí spíš ve škole - nemám jí na vychutnání a vůbec, prostě ji piji ze stejného důvodu jako všichni ostatní. A proto vím že nescafé classic 100g stojí zhruba 90kč (menší balení). Už jen na tomhle je vidět, že je dražší, i když na šálek ji použiji méně. Každopádně chuť se nedá naprosto srovnávat a musím si jí osladit a přidat mléko, aby byla poživatelná. A při dnešní ceně mléka už jsme na více než 5kč na kávu.

Pěkný přehled přináší i Cuketka na svém blogu:

"Mnozí lidé si představují, že jiná, než "běžná" či rozpustná káva musí být nutně tak drahá, že by je její pití zruinovalo. Nyní však - počítejte se mnou:
  • 200 g rozpustné kávy - 160 Kč - 80 porcí - porce za 2 Kč
  • 100 g čerstvé plantážní kávy - 52 Kč - 14 porcí - porce za 3,70 Kč
  • 100 g řadové nevalné supermarketové kávy - 30 Kč - 14 porcí - porce za 2,10 Kč
  • 1 dávka hnusného rozpustňáka z automatu v plastu - 8 Kč " - cuketka.cz

Závěrem
Pokud jste došli až sem, tak mi nezbývá, než vám poděkovat a dovysvětlit, že zcela úmyslně zde nejsou všechny informace, protoře bych se jen opakovala, jsou zde větší mistři než jsem já a jejich weby doporučuji navštívit, jsou vypsány na konci článku. Všechny tři weby z kterých jsem čerpala zaslouží alespoň krátké nahlédnutí do jejich útrob, protože lidé, kteří za nimi stojí, jsou lidé, kteří mají úctu k jídlu a pití.

A vám přeji dobrou chuť při vašem příštím šálku kávy.

Použité zdroje:


Pozn.: Mým cílem nebylo nikoho odradit od jeho oblíbené kávy, mý cílem bylo zvýšit zájem o kvalitu a o gramotnost v daném oboru - Kávě.

Úvodní fotografie k článku je má vlastní.

 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Niké Storch | E-mail | Web | 15. února 2014 v 11:53 | Reagovat

Miluju kávu! A tohle je vážně zajímavý článek..:))

2 yuripovidky | Web | 15. února 2014 v 12:15 | Reagovat

Fůj, nejhorší blog na světě!!!
P.S.: Píšu líp!!!
P.P.S.: Otřesný dess!!!

3 Guizmo | 15. února 2014 v 12:35 | Reagovat

Vidíš, takhle se vyznám třeba v čajích, ale vlastně už je nepiju...
Já mám svůj ironický pytlíček, Jávskou fairtrade z Tesca =D

4 pavel | Web | 15. února 2014 v 12:48 | Reagovat

Já si pamatuji přítelkyně podle toho jaké mají rádi kafe a běda kdybych se spletl. Je to jako se zubními kartáčky.
Maruška Turka, Jitka espresso, ale včera se spokojila s rozpustným, Dana právě to expreso s mlékem... mám to s nimi těžké. :D

5 pavel | Web | 15. února 2014 v 12:49 | Reagovat

Toho turka naštěstí jen s malým t. :D

6 Adelaine | Web | 15. února 2014 v 13:08 | Reagovat

Mě kafe vůbec nechutná a ani jsem ráda. Rozhodně beru, že je káva skvělá, nikomu neříkám, že by jí neměl pít, ale pro mě je to jen další závislost. A já jsem ráda, když mám co nejmíň závislostí. Je fajn, že má někdo kafe - něco, na co se ráno těšit. Ale mě osobně se mo nelíbí, že spoustu lidí nemůže bez kávy protě ráno fungovat a probudit se, radši budu mít trochu pomalejší rozjezd než být závislá na nějakým "povzbuzováku" :D A jinak já znám teda jen turka a tak, takže to byl článek vcelku zajímavej.

7 Normální člověk | 15. února 2014 v 13:11 | Reagovat

Wow spousta zajímavých věcí :)

8 Bonnie Galactic | E-mail | Web | 15. února 2014 v 21:01 | Reagovat

[2]: To říká, ta, která ani neví, co je design

9 Bonnie Galactic | E-mail | Web | 15. února 2014 v 21:04 | Reagovat

[3]: Já mám ráda i čaje :) Hlavně maté, a jasmínové čaje, ale káva je prostě větší hřích :D

[4]: No to teda! :D

[5]: Přiznávám, byl to úmysl :D

[6]: Já kávu nepiju na povzbuzení, patřím vesměs k té třetí kategorii, vychutnávám, pokud potřebuju probrat, tak čaj, nic jinýho mě neprobere, kafe mě uspává. Já jsem závislá na jídle :D

10 Bekky Müller | Web | 15. února 2014 v 21:37 | Reagovat

Tak vzhledem k tomu, že piju kávu jen zřídka, dovolím si tu jednoduchou rozpustnou. Pokud si chci něco vychutnat, dám si pravý černý čaj pěkně sypaný :-) Každopádně článek jsem přečetla celý, protože mě vážně zaujal, asi si přecejen půjdu někam dát nějakou kvalitní kávičku :-)

11 Veveliška | Web | 16. února 2014 v 17:20 | Reagovat

Co na to říct- to je fakt!

12 Veveliška | Web | 16. února 2014 v 17:22 | Reagovat

[8]: Ahoj neboj to píše skoro všem aby si zvýšil návštěvnost.

13 Bonnie | 16. února 2014 v 21:26 | Reagovat

[12]: kdyb to byl normalni clovek, tak vi, ze navstevnost je jen cislo, ktere nic neznamena ;)

14 MaddyHarry | Web | 18. února 2014 v 17:08 | Reagovat

Tak pořád lepší než žádná, ale chápu tě. Ale nejde o zákrok na obličeji nebo zákrok, který by tě omladil ale o estetiku a lepší pocit :) Jinak děkuji za komentář.

15 Em Zet | Web | 20. února 2014 v 15:36 | Reagovat

Jsem ráda, že aspoň někdo ví, že Picollo neexistuje. :D Nicméně Ristretto je roztomilá kávička a moc dobrá, měla jsem ji jednou na chuť. :)
Kávu miluju, takový můj životabudič :3

16 M. | Web | 20. února 2014 v 15:58 | Reagovat

Super článek, moc rád jsem se dočetl nový info :)
Osobně mě hrozně rozčiluje slovo "preso", nejlíp ještě ve formě "presíčko" :D

17 Bonnie Galactic | E-mail | Web | 20. února 2014 v 17:59 | Reagovat

[15]: Dneska jsem měla chuť na malinkaté ristretto. Tak jsem šla do kavárny:"co to bude?" "Ristretto.""Cože?" "eeee- Piccolo?" "Aha a ještě něco?"... Achjo!

[16]: No presíčko je taky síla to je fakt! :D

18 Otavínka | Web | 24. února 2014 v 11:57 | Reagovat

Díky za velmi zajímavý článek. Díky němu jsem se dočetla i o nové písecké firmě Písecká FRAGARIA a také, kde to je. Kafe sice nesmím, ale když už zhřeším, tak alespoň z kvalitní kávičky profesionálně a exlusivně připravené.

19 jenny-g | Web | 24. února 2014 v 12:43 | Reagovat

Super článek,já osobně kávu miluju,ale snažím se to s ní nějak nepřehánět.Nejlepší je dobře udělané latté a zajímavé také bylo skořicové latté s chilliXD
Skvělá byla taky vanilková káva od Manufaktury,ta její chuť byla fakt intenzivní,né jako ty kidy od Douwe Egberts.

20 Klub Záhad | E-mail | Web | 24. února 2014 v 14:43 | Reagovat

Zaujímavé info, kávu som pár krát ochutnal, ale dlhodobo ju piť učite nebudem.

21 Norrora | Web | 24. února 2014 v 15:58 | Reagovat

Tady taky milovnice kafe! :3 Asi sis s tím článkem dala dost práce, oceňuji.
[2]:Yurinka se zase ukázala! Hurá, konečně ji mohu poslat zpět do (řiti/análního otvoru/mezi hýždě)!

22 Bonnie Galactic | Web | 24. února 2014 v 17:52 | Reagovat

Díky všem mockrát, koukám, že jsem zase na hlavní stránce blogu, škoda, že nepoužili mou fotografii...

[19]:

[20]:

[21]:

[18]:

23 Nienna | Web | 24. února 2014 v 17:59 | Reagovat

Já miluju kávu, i když jednou na školním výletě jsem to s ní přehnala a usínala jsem během  chůze :D

24 Saya - Mi | Web | 24. února 2014 v 18:31 | Reagovat

Skvělej článek, jen bych ještě dodala českej nešvar říkat "jedno latté", říct tohle v Itálii, podívají se na vás jak na idiota a po chvilce vám donesou mlíko =D

25 Jane | E-mail | Web | 24. února 2014 v 19:20 | Reagovat

Super článek, už jsem dlouho nenarazila na článek, kterej je informativní, ale autorka v něm píše i vlastní názor :)

26 Diarsie | E-mail | Web | 24. února 2014 v 20:54 | Reagovat

Pekne si to zhrnula, v tých troch bodoch v tom poslednom som sa naozaj našla.  :D

27 Angie | Web | 24. února 2014 v 22:59 | Reagovat

Velice přínosný článek! Já teda rozeznala jen rozdíly mezi espressem, latté a latté machiattem, protože tyhle 3 piju nejčastěji a zas tak často na kávu nechodím a nepiju ji ani doma.
Zčásti zapadám do 1. a 3. "kategorie" v začátku článku, s tím rozdílem, že když "jdu s někým na kafe", jdu opravdu na kávu a tam se to střetává s 3., káva mi chutná. Ale dám si ji opravdu jen výjimečně a právě proto, že mi chutná, nepotřebuji ji, "abych přežila":D

Ke konci článku jsi mě potěšila. Našla jsem tam kávy, které pijí i naši - Brazílie, Etiopie, momentálně doma máme Nicaraguu a Dominikánskou republiku. Taťka si je mele sám, vždycky vysype z balíčku, pomele a pak zalije, takže mají taky čerstvou. A to, co ty, dělá i on: očichává ty balíčky, a kdokoliv přijde, tak mu je cpe před nos:D Takže čicháme všichni:D Ale je to tak, ta vůně je neskutečná.

Každopádně při popisu, jak "typičtí Češi dělají turka" a ty všechny věci kolem, jako bych taťku viděla. Vodu si hřeje na plotně, lžičku nechává v hrnku, nalije vodu do 3/4, promíchá, pak doleje :D:D:D Opravdu mě to pobavila, měla jsem pocit obrovského deja vu:D

28 darkemperor | E-mail | Web | 25. února 2014 v 7:29 | Reagovat

Kafe nepiju, článek jsem celej nečetl, čaj si někdy dám, čajíčkář nejsem. TO co tu píšeš si určitě, když budu chtít najdu na netu, stejně jako ty. Pojď do mě.

29 Bonnie Galactic | 25. února 2014 v 10:17 | Reagovat

[28]: Na netu si najdeš přípravu kávy, kterou jsem zde ale nepopisovala. V článku je vesměs můj názor a snaha vyvedení z omylu. Nemá smysl se hádat :) Já bych se taky nezdržovala s něčím, co mě nezajímá.

každopádně bylo dalších 300 lidí co si článek otevřeli a 30 lidí, kteří ho opravdu četli a komentovali, to je nad mé očekávání :)

30 Anne Eyre | E-mail | Web | 25. února 2014 v 11:35 | Reagovat

Úžasný článek. Pravda, kafe si dávám většinou na povzbuzení (ano, uznávám, rozpustné, spěchám-li, tak i ten sajrajt 3v1), ale když už chci dobré, jdu někam, kde mi dobré udělají (miluju latté). A ve škole v automatu máme docela dobré, i když teda také žádné zázraky. Ale s klidným svědomím tomu říkám kafe.
A ano, tento blázen, co pije a vlastně nepije kafe, ví, že piccolo neexistuje! Jen si myslel, že je to vlastně správně udělané espresso... :D

31 Bára | Web | 25. února 2014 v 13:03 | Reagovat

Je mi čtrnáct, takže bych kávu nejspíš neměla.. ale prostě si nemůžu pomoct, samozřejmně jí nepiju často -.- Tenhle článek je zajímavej! Nikdy jsem nepřemýšlela nad tím, co je to ristretto, espresso, latte.. No tvůj článek mi pomohl ;D

32 Bonnie Galactic | Web | 25. února 2014 v 16:22 | Reagovat

[31]: Já piju kafe snad od 13 a žiju :D

33 Zuza | Web | 25. února 2014 v 17:07 | Reagovat

Skvělý článek rozšiřující mé obzory :) Kafe piju jen málo, spíš taky patřím do té třetí kategorie. I když si ji asi zas tolik zatím užít neumím..
A vážně by mě zajímalo kde kdo vzal a rozšířil ono ,,expresso" a ,,piccolo", chodím na brigádu do mekáče a tam se zákazníků radši lidi vždycky ptají jestli myslí ,,To maličký" :D

34 darkemperor | E-mail | Web | 26. února 2014 v 7:40 | Reagovat

[29]: No, tak pokud to počítáš takhle, tak si vem, kolik z těch 300 lidí to otevřeli, jenom kvůli tomu názvu článku, potažmo slovu nácek a kolik kvůli kávě? Zde by tě ta čísla asi neuspokojovala, ale takhle si získat návštěvnost umí každej. A i lépe dokonce.

35 Bonnie Galactic | Web | 26. února 2014 v 13:35 | Reagovat

[34]: Ale já neřekla, že mi jde o návštěvnost, nevím jak si na to přišel. Ano nadpis je marketing, evidentně to víš a já také, proto jsem ho tak zvolila, aby nalákal, to je totiž první krok. Mě nejde o návštěvnost, kdyby jo, tak mám po těch 8 letech co mám blog návštěvnost okolo 1000 lidí denně minimálně, ale po tom netoužím.  Ani jsem se do tebe nijak nenavážela, nenutila jsem tě to číst, tak ti za to nemůžu nadávat, že si něco nečetl. Jen jsem řekla, že TO co píšu, se na netu dá najít jen asi z 20% a proto jsem dole uvedla i zdroje, ze kterých jsem těch pár informací čerpala. Zbytek je ale můj názor a ten najdeš pouze v mé hlavě (a nyní i tady na blogu), nikoliv na netu :) Vím moc dobře, jak se tvoří návštěvnost, jak funguje SEO, jak propagovat web, blog, jak psát texty, o copywritingu,... Ale já to nechci. Mě tohle číslo stačí, můj blog čtou (až na dvě tři vyjímky) lidé, kteří mě neznají a nikdy mě neviděli. I když tu mám své fotky, pořád vystupuji jako celkem anonymní osoba. Ale zároveň tak, kdyby na můj blog přišel někdo z mých známých, tak aby si nemyslel něco jiného. Prostě tu vystupuji reálně, tak jako v životě. Nedělám ze sebe nějakou hvězdu, nebo chuděrku jen proto, abych měla o čem mluvit nebo abych tím byla zajímavá (viz yuri ;) :D)

Je to prostě jen můj blog, můj deník, kterej si čas od času pročítám od začátku, a vždycky si vzpomenu na nějakou životní situaci, která se mi v okolí psaní článku přihodila. A o to jde. Teď budu navždy vědět, jak jsem se ve dvaceti naprosto zamilovala do kávy a něco si o ní zjistila a chodila si kávu kupovat do pražírny a že ta pražírna krásně voněla a občas jsem si tam povídala s baristou a čas od času tam vzala nějaké své přátele. A o to jde. Za měsíc třeba napíšu o návštěvě IT veletrhu v Hannoveru, pokud se tam zase podívám. A to jen proto, abych si mohla za pár let přečíst, že jsem byla v Hannoveru a že jsme byli úplně paf z hologramů, které už budou běžnou součástí našeho života. Thats why.

Další věc je ta, že článek na úvodní stránce nebyl uveden s originálním názvem, s jakým ho tu mám já.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama