Jak si udělat domácí klíčky - mungo

29. října 2013 v 12:38 | Bonnie Galactic |  recepty
Nejsem vegan ani vegetarián, ale ovoce, zeleninu, saláty, výhonky a klíčky miluju. A proč si neudělat něco takového doma? Kdo má rád klíčky tak už si je nemusí kupovat v obchodě - většinou na ně narazíte stejně zcela náhodou nebo v konzervě - ale můžete si je udělat velmi levně a za pár minut práce a pár dní klíčení sami. Já mám ráda mungo klíčky, ale chtěla bych vyzkoušet i jiné, příště půjdu koupit cizrnu. Někde jsem vyčetla, že se nedoporučují fazolové, protože fazole je prý tepelně neupravená trošku jedovatá, ale jestli je to pravda? Každopádně jsem je sehnala v naturálu za asi 40Kč, odkaz na mungo máte zde. Jsou to takové malinkaté zelené fazolky. No a tady je ta ironie. Taky je to fazole, ale budiž.

Návod na mungo dělám hlavně proto, že jsou vůbec nejoblíbenější. Ten půlkilovej pytlík se vám nejen vyplatí, ale mnohonásobně vrátí. Ze zhruba půl hrnku fazolí (cca 125ml) by jste měli mít více než půl litru klíčků. Až mi příště uzrajou, tak vám to napíšu přesně, na amerických serverech se uvádí 1 Kvart (quart) což je téměř litr, ale uvidíme. - Ano, vyšlo mi jich opravdu přes litr :)


Takže, postup je velmi, ale velmi jednoduchý. Večer si vezmu mungo fazole (třeba 100g, ale je to jedno) a zaleju je vodou. Voda by měla přesahovat tak 2x. Takže když dám do půllitru 100ml fazolí, tak vody dejte tak do třičtvrtě. Co to ta holka plácá? psala dvojnásobek? Inu řekněme, že je lepší víc než míň. A takhle zalité vodou, je dáme na chladnější místo kam nemůže slunce. Já je mám zavřené ve spíži, chladnější místo nemám, lednici totiž nepovažuju za úplně ideální.


Ráno jich máte minimálně dvojnásobek! Tak z nich slejte tu vodu, ale nechte je pořád v té sklenici, případně je můžete propláchnout a zase je vrátíte na ono místo už bez vody. Takhle je proplachutjte minimálně ráno a večer, nejlépe ale třikrát denně dokud nejsou naklíčené. U munga to trvá 2-3 dny, záleží na podmínkách a pokud začnou mít klíčky kořínky, tak začinají ztrácet své živiny. Je možné je poslední den vyndat na slunce, budou mít v sobě i chlorofyl. Ale to už je na vás. Chuť mají výbornou, trošku jako hrášek :)

Pravidelné proplachování a umístění v chladu zabraňuje možnému zplesnivění klíčků, ale mě se to ještě nestalo. Naposled je propláchněte v cedníku a nechte pořádně okapat. Potom se dají skladovat v lednici v uzavíratelné krabičce, nebo pytlíku až týden. Dobrou chuť!

Pěkný nápad jak si vyrobit takovou "klíčírnu" je na stránkách boulderlocavore.com a nebo není špatný nápad vzít petlahev a provrtat jí jako cedník a klíčky pak jen proplachovat skrz. Pokud jste opravdu vášnivý klíčkomil, tak se prodávají automatická klíčidla, která udělají těch pár minut práce za vás. Za ty prachy se to ale mě rozhodně nevyplatí.

A jsem tak hodná, že jsem vám ve visiu vyrobila tabulku, jak dlouho zhruba co klíčí a co se dá klíčit.


A co řeřicha? Máte rádi řeřichu? :)
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 M. | Web | 29. října 2013 v 12:48 | Reagovat

Tsijo, bych ani nevěřil, co se dá všechno naklíčit (např. brokolice). Jednou se mi omylem povedlo naklíčit čočku - dal jsem ji namočit, pak ji slil, strčil do ledničky a zapomněl na ni na 3 dny :D
Díky za tip, něco určitě zkusím :)

2 Izí | E-mail | Web | 29. října 2013 v 14:21 | Reagovat

Zajímavé, asi to také zkusím :)

3 Taychi | E-mail | Web | 29. října 2013 v 15:40 | Reagovat

A jakým způsobem se to potom konzumuje? :-) Jsem v tomto neznalec, klíčení znám tak akorát z hodiny prvouky ve třetí třídě :-D

4 Taychi | E-mail | Web | 29. října 2013 v 17:34 | Reagovat

Děkuji za reakci :-)

5 Ann | 30. října 2013 v 8:59 | Reagovat

Ty jo :) přes to jídlo a recepty by mohlo být víc článků :)

6 Bonnie Galactic | E-mail | Web | 30. října 2013 v 9:47 | Reagovat

[5]: Dík :) Tak jo, tak já s tím teda začnu :D Já jsem tak trochu foodie, takže bych mohla :) Stejně tenhle blog není jen na jedno téma :)

7 Monnie | Web | 30. října 2013 v 14:56 | Reagovat

To jsem snad ještě nejedla :) Určitě to vyzkouším, zní to zajímavě :)

8 levandora | Web | 30. října 2013 v 16:13 | Reagovat

Nikdy jsem to nezkoušela, určitě se inspiruju ;)

9 Bajus-ik | 30. října 2013 v 16:18 | Reagovat

Ešte som to neskúšala zaujimavé, niekedy to musím vyskúšať :

10 strasidelnyhalloweensky | 30. října 2013 v 17:18 | Reagovat

jooo, řeřichu miluju, dávám ji do všeho, i do muffinů!! :))

11 avant-garde | E-mail | Web | 30. října 2013 v 19:47 | Reagovat

[3]: Klíčky se často smaží s masem. Například s kuřecím masem/játrou a fazolkami, klíčky se krásně nasaje tu šťávu a jsou pak velmi chutný. Dále třeba do Pho nebo jen tak do salátu.

12 avant-garde | E-mail | Web | 30. října 2013 v 19:49 | Reagovat

[3]: Dobrý je taky s hovězím masem. Tady jedna ilustrační fotka ;)
http://huyenchi11.files.wordpress.com/2013/04/gia-xao.jpg

13 Ainree | Web | 30. října 2013 v 19:50 | Reagovat

Vypadá to fakt zajímavě, asi to taky zkusím :-)

14 Bonnie Galactic | E-mail | Web | 30. října 2013 v 20:16 | Reagovat

[11]: Díky, já zas četla, že by se smažit ani jinak tepelně upravovat neměly. Mě chutnají jako hrášek, ten mám moc ráda, ale zkusím to teda i smažit :)

15 avant-garde | E-mail | Web | 30. října 2013 v 20:24 | Reagovat

[14]: Tak to je fakt blbost :-) Klíčky jím už dvacet let, vím o čem mluvím. Vyhledávej čínský či vietnamský recepty s klíčkem, bude ti chutnat ;)

16 Bonnie Galactic | E-mail | Web | 30. října 2013 v 20:37 | Reagovat

[15]: Hmm, tak to jsem ráda za radu! :) A dělám všechno správně jak jsem psala nebo si je kupuješ? Ráda se poučím :)

17 avant-garde | E-mail | Web | 30. října 2013 v 20:44 | Reagovat

[16]: Máš to naprosto správně :) Nejlépe se dělá klíčky v keramický hrnce, ale ta se v čechách blbě shání. Jinak u nás máma často dělá klíčky sama a když je líná, tak je koupíme v sapě. Stojí jen nějaký kč za balíček.

18 Bonnie Galactic | E-mail | Web | 30. října 2013 v 20:59 | Reagovat

[17]: Nojo, tady žádná Sapa není :) Ale jsem ráda že to teda dělám dobře. Ten keramickej hrnec, ten je obyčejnej něbo nějakej děravej? Nestačil by třeba nějakej keramickej květináč? :)

19 avant-garde | E-mail | Web | 30. října 2013 v 21:09 | Reagovat

[18]: No keramický hliněný hrnec. Teoreticky by taky šlo s květináčem no :D Děravý není. Na vrchu se totiž přikládá bambusový síť a když chci vylít tu vodu tak hrnec jen obrácím.

20 Bonnie Galactic | E-mail | Web | 30. října 2013 v 22:17 | Reagovat

[19]: Jojo tak je to tak jak jsem myslela :) No já mám momentálně zavařovačku a přes ní nataženou síťku zavázanou gumičkou a skrz tu to vylejvám :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama