Domácí chléb

31. října 2013 v 21:42 | Bonnie Galactic |  recepty
Bez hnětení, bez kvásku. Je to možná teď trošku známější recept, myslím že jsem ho viděla i na prima fresh facebooku, ale to neva, já vám ho prostě musím ukázat sama!

S receptem přišla moje maminka, a ačkoliv na Šumavě je k sehnání dobrý chléb, začíná i ten být dost drahý a kvalitou se zhoršující. A tady v Písku je to s pečivem ještě horší, jestli se dá někde sehnat něco co není z rozmraženého polotovaru, tak jste rádi a neskutečně vděční. A tak jsme začaly péct tenhle chléb. Chutná jako každý jiný v obchodě, ale výjde max na 15 kč v horkovzdušné troubě. U mě s plynem je to asi levnější.


Ten chléb je takový hogo fógo, protože to prostě jen nasypete do misky, zamícháte a jdete do školy/práce/spát/prostě kamkoliv a za 8-12 hodin ho teprve pečete, což vám vůbec nevadí, protože s tím prostě počítáte :) S tímhle chlebem jsem přestala používat pekárnu a používám jí prakticky jen na míchání a kynutí těsta. Co vám k němu budu povídat je chuťově skvělý, přítel ho jí samotný ještě horký. Chleba kolikrát nechávám kynout jen 5 hodin, to třeba když si vzpomenu až po obědě, že by bylo dobré druhý den mít něco na snídani



Ingredience
3 hrnky hladké mouky (já používám dva bílé a jeden žitné/špaldové/celozrné)
1 lžička instantního droždí
1 lžička drceného kmínu
2 lžičky soli
1 a 1/2 hrnku vody

Postup
1. Promíchejte si pořádně suché, aby se vám nestalo, že máte někde pucek soli, to moc dobře nechutná. Potom přidejte vodu a promíchejte. Nemusí to být ani úplně dokonalé. Misku dávám do prázdné trouby nebo mikrovlnky, aby mi těsto nenastydlo a neskákala mi po něm kočka.
2. Po 8 až 12 hodinách těsto vykydněte na vál a roztáhněte ho na asi 2-4cm vysokou placku. Nejlíp to jde asi stěrkou, no na to příjdete sami. Takhle to nechávám 15 minut.
3. Těsto přehnu na třetiny, vznikne mi taková "roura", kterou přehnu zase na třetiny. Takhle to nechám dalších 15minut a přitom už si zapnu troubu a do ní si dám nahřát nádobu i s víkem, ve které budu chléb péct. Já nemám skleněnou pečící mísu která by měla víko a tak to peču normálně v hrnci, který je vhodný do trouby.
4. Po uplynutých 15 minutách si těsto přendáme do hrnce a strčíme do trouby. Pečeme pod poklicí 30 minut. Já ho peču v plynové na plný výkon, stejně nevím kolik to má, ale v horkovzdušné je to 230°C. Po 30 minutách sundám poklici a peču ještě 10 minut. V receptu je 15, jenže nám příjde, že má chléb pak příliš tvrdou kůrku.
5. Po vyndání chléb jenom vyklopím (aby se odlepil) a pokud ho nechci jíst co nejdříve, tak ho do hrnce zase vrátím a přiklopím poklicí pokud chci aby byl měkký. Pokud chci aby byl křupavý, tak ho nechte vyndaný.
6. Pečte ho obden, protože jinak bude všem chybět.


 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Jája | E-mail | Web | 31. října 2013 v 22:37 | Reagovat

Ani nevíš, jaké jsi mi udělala chutě na domácí chléb. S tím kupovaným je to nesrovnatelné.:) Bohužel na to u nás doma nějak není čas.

2 Anička | Web | 31. října 2013 v 23:43 | Reagovat

Mňam, vypadá lahodně. Měla bych ale trochu strach, aby se mi povedlo to těsto. Z kynutého jsem ještě moc nepekla.

3 Bonnie Galactic | 1. listopadu 2013 v 9:41 | Reagovat

[2]: to testo se ti urcite povede, kdyz kyne pomalu, vazne neni co zkazit, zvlast pokud dodrzis postup

[1]: ten chleba ti zabere max 10 minut prace :) takze ze neni cas neni dobra vymluva:)

4 Jitka | E-mail | 1. listopadu 2013 v 13:53 | Reagovat

Už se moc těším, až ho vyzkouším. A určitě si ho také namíchám s celozrnnou moukou!

5 Veri | Web | 1. listopadu 2013 v 21:01 | Reagovat

Vypadá přímo skvěle a lákavě :-)Povedl se ti. :-)

6 Ann | 2. listopadu 2013 v 20:28 | Reagovat

V Praze se dá sehnat pořádnej chleba až kolem 40kč, takže za tenhle recept děkuju! :)

7 Bonnie Galactic | E-mail | Web | 3. listopadu 2013 v 16:10 | Reagovat

[6]: 40Kč za chleba? wow... tenhle výjde na podstatně méně, já vlastně vůbec nechápu co na tom chlebu může bejt tak drahýho. Jasně, někdo musí zaplatit ty lidi co na něm dělaj, ale ten chleba co dostanu tady v jednotě má hodnotu tak 7Kč...

8 mojaceliakia | E-mail | Web | 5. listopadu 2013 v 15:29 | Reagovat

Škoda, že ja chlieb nemôžem. :(

9 thedreamy | Web | 5. listopadu 2013 v 16:10 | Reagovat

[6]: Záleží, co chceš za chleba, dá se sehnat i dobrý a levnější.

Chleba jsem zkoušela podle jiného receptu a moc mě nenadchnul. Když je teplý, tak dobrý, ale vychladlý už moc ne. Takže díky za recept, vyzkouším :)

10 Elea | 5. listopadu 2013 v 16:22 | Reagovat

Chleba i recept vypadá moc fajn. Jinak moc díky za návštěvu mého blogu. Potěšilo mě, že se fotky i holky líbí i dalším lidem , kteří se tomuto koníčku nevěnují . Moc díky ;-) . A propo super blog !

11 V. | Web | 5. listopadu 2013 v 20:16 | Reagovat

[9]: Tak pokud to má být skutečně chutný chleba, tak je ta cena reálná. Ty levnější se mnohdy nedají jíst...

Recept určitě vyzkouším :)

12 Bonnie Galactic | E-mail | Web | 5. listopadu 2013 v 21:31 | Reagovat

[8]: z jakého důvodu? Kvůli lepku? I to se snad dnes už dá řešit nebo ne?

[9]: Tenhle je nejlepší druhý den, ale dýl nevydrží, moje mamka peče dva, protože první se sní hned jak ho dopeče a druhý na další den :)

[10]: Nemáš za co! Já se divím, že se tomu v ČR konečně někdo věnuje, je to nádherná činnost :)

[11]: Dej vědět jak si dopadl/a :)

13 Bára | E-mail | Web | 6. listopadu 2013 v 9:56 | Reagovat

Tak už mi odpočívá v mikrovlnce. Za 8 hodin dám vědět, jestli se povedl :D.

14 Jolí. | Web | 6. listopadu 2013 v 18:31 | Reagovat

no, myslím, že ho vyzkouším , vypadá strašně dobře , křupavý 8-) .. my s mamkou děláme chleba v pekárně a nebo prostě normálně v troubě na plechu .. voda,ocet.. no čak to určitě znáš a je to rozhodně lepší, než někdy ten v obchodě O.o

15 Bára | E-mail | Web | 10. listopadu 2013 v 18:54 | Reagovat

Tak to dopadlo dobře. Chleba se povedl. V tomhle článku přikládám fotku - http://norwegian-dream.blog.cz/1311/road-trip-do-kongsbergu. Nepekla jsem to v hrnci, ale našla jsem obdélníkovou formu na chleba a taky to nevypadá špatně.

16 Bonnie Galactic | E-mail | Web | 11. listopadu 2013 v 13:28 | Reagovat

[15]: Paráda! Jsem ráda! :) Já ho peču v hrci protože mi příjde líp opečený a máme rádi klasickej bochníkovitej tvar :)

A taky ho peču trošku víc do tmava, ale na to příjdeš časem sama :) Ooo jak je vždycky krásně popraskaný! :)

17 Bára | E-mail | Web | 11. listopadu 2013 v 20:00 | Reagovat

Tvar mi je celkem jedno (hlavně tady v Norsku se dělají jen tyhle hranatý chleby, tak jsem si už zvykla). A světlej je tak proto, že je jen z bílé hladké mouky. Uvnitř byl dopečený, takže jsem byla s výsledkem spokojena. Jo, a nechala jsem ho kynout jen 3 hodiny a pak mi málem přetejkal z mísy. Přidala jsem do toho nějaké norské kypřidlo, či co, které tady používají k droždí :D Proces pečení to teda docela urychlilo. Díky moc za recept, určitě si ho zase upeču a budu při tom vždy vzpomínat na tvůj článek :)[16]:

18 Edona | Web | 12. listopadu 2013 v 20:35 | Reagovat

Taky jej doma děláme, domácí - nejlepší. :-)

19 Jindra | 1. prosince 2013 v 12:55 | Reagovat

Tady někomu zaskočil drobeček, že už měsíc nepíše :)

20 Bonnie Galactic | E-mail | 6. prosince 2013 v 13:23 | Reagovat

[19]: Už týden chci napsat článek a strašně dlouho natočit vlog, ale nestíhám si pomalu ani ráno vyčistit zuby natož sedět u blogu a hrozně mě to štve, ale život je život.

Konečně mám nějakou práci, takže budu mít i konečně z čeho vařit, co si oblíct :)

Ale třeba budu mít o víkendu čas a opravdu o něčem napíšu :)

21 Jindra | 8. prosince 2013 v 16:22 | Reagovat

[20]: tak to jo :)

22 sarush ef | Web | 13. prosince 2013 v 16:28 | Reagovat

To musí bejt úžasný :)

23 KatkaBrno | E-mail | Web | 11. září 2015 v 21:47 | Reagovat

Kdyz ten chleb po upeceni potrete nebo postrikate vodou, tak kurka krasne do5min zmekne a muzete ho nechat venku na mrizce vychladnout, aby se zespodu nezaparil:-) ale zkusim ho..ne tedy s drozdim ale s zitnym kvaskem a uvidime:-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama